Abdullah Ibn Umar Pejuang Istiqamah

>> Monday, August 10, 2009

Di suatu tempat yang bernama shaykhan, kedudukannya diantara Madinah dan Uhud, Beribu tentera gagah kaum muslimin yang diketuai oleh Saidina Muhammad Rasulullah S.A.W berhenti. Matahari sudah mula menampakkan diri. Rasulullah S.A.W yang kelihatan lengkap berpakaian perang turun dari kudanya sakb. Serban meliliti kepada Baginda. Baginda dilitupi oleh baju besi dengan sarung pedang yang diperbuat daripada kulit binatang.Perisai yang menghiasi belakang baginda serta pedang dengan bersarungkan kulit binatang di gantung di sisi.

Apabila matahari mula naik, Bilal diseru untuk melaungkan azan "Allahhu Akbar, Allahu akbar" dan mereka mula solat Subuh. Setelah selesai solat, Rasulullah S.A.W kemudiannya sekali lagi menyiapkan tenteranya, Ketika inilah baginda menyedari di tengah-tengah sekumpulan tentera, terdapat 8 orang budak yang mengharapkan untuk menyertai dalam peperangan walaupun mengetahui mereka itu masih terlalu muda untuk menyertainya. Di antara mereka adalah anak kepada saidina Zayd, Usamah dan anak kepada saidina Umar iaitu Abdullah. Kedua-duanya mereka hanya berusia 13 tahun. Rasulullah kemudiannya memerintah mereka untuk pulang ke rumah segera. kedua-dua budak itu bagaimanapun cuba untuk meyakinkan Rasulullah bahawa mereka mampu berjuang walaupun masih kecil. Atas kesungguhan mereka untuk menyertai peperangan, Baginda kemudiannya membenarkan mereka berdua untuk menyertai peperangan manakala yang lainnya dihantar pulang ke pangkuan keluarganya.

Di masa mudanya, Abdullah ibn Umar ini telah menunjukkan semangat juangnya untuk bersama dengan Rasulullah S.A.W dalam segala hal. Beliau yang telah memeluk Islam sebelum berusia 10 tahun dan telah berhijrah dengan bapanya serta kakaknya, Hafsah yang kemudiannya menjadi isteri Rasulullah S.A.W. Sebelum peperangan Uhud, Abdullah Ibn Umar juga pernah cuba untuk menyertai peperangan Badr dan sehinggalah perang khandak barulah beliau dan Usamah yang ketika itu berusia 15 tahun serta sahabat-sahabat yang sama umur dapat menyertai barisan muslimin bukan sekadar dalam menggali parit, tetapi juga dalam peperangan.

Bermula dari waktu penghijrahannya sehinggalah waktu kewafatannya 70 tahun kemudian, Abdullah Ibn Umar telah menawarkan dirinya dalam gerak kerja Islam dan beliau telah dikenali oleh masyarakat Muslim dengan gelaran "orang yang baik, anak orang yang baik" Menurut Abu Musa al-Ashari. Beliau terkenal dengan seorang yang bijaksana, berperikemanusiaan, pemurah, amanah, tidak membohong dan konsisten.

Daripada bapanya yang sangat dihormat dan disegani,Umar Ibn Khatab, Abdullah Ibn Umar banyak belajar dari bapanya, Dia dan bapanya juga mendapat keuntunganan kerana dapat belajar dari guru yang terbaik daripada semua insan, Saidina Muhammad Rasulullah S.A.W. Abdullah selalunya akan memerhati dan memeriksa dengan teliti setiap perkataan dan segala tindakan Rasulullah serta cuba mempraktikkannya apa yang dilihat. Sebagai contohnya, jika Abdullah melihat Rasulullah solat di suatu tempat, dia kemudiannya akan solat di tempat yang sama. Jika dia melihat Rasulullah doa ketika duduk, beliau juga akan melakukan pekara yang sama.Di Dalam suatu perjalanan, beliau terlihat Rasulullah turun dari untanya di suatu tempat dan solat 2 rakaat. Setiap kali beliau lalu di kawasan tersebut, beliau akan melakukan perkara yang sama yang telah dilakukan oleh Rasulullah.Di mekah, beliau terlihat Rasulullah S.A.W membuat 2 pusingan sebelum solat 2 rakaat disebabkan unta baginda tidak mahu berhenti, tapi apabila Abdullan Ibn Umar berada di tempat yang sama pada waktu lain, beliau juga membuat 2 pusingan sebelum turun solat 2 rakaat sebagaimana yang dilihatnya.

Saidatina Aisyah R.A, terkesan dengan kesungguhan Abdullah terhadap Rasulullah S.A.W dan berkata: "Tiada seorang pun yang dapat mengikut jejak langkah Rasulullah S.A.W segaimana yang telah dilakukan oleh Ibn Umar."

Disebabkan pemerhatiannya yang teliti terhadap tindakan Rasulullah S.A.W, Abdullah Ibn Umar sentiasa dalam keadaan berjaga-jaga serta takut untuk memberitahu apa yang disampaikan oleh Rasulullah. Beliau hanya akan menyampaikan hadith jika beliau benar-benar pasti akan setiap ayat yang diingatinya. salah seorang sahabat berkata: " Dalam kalangan sahabat Rasulullah S.A.W, tiada yang lebih berhati-hati dalam menambah atau mengurangkan hadith Rasulullah S.A.W dari Abdullah Ibn Umar".
Beliau juga sangat berjaga-jaga dalam mengeluarkan fatwa dalam mengadili sesuatu. Suatu ketika, datang seseorang kepadanya untuk mengadili sesuatu perkara dan Abdullah Ibn Umar berkata: "Saya tidak mempunyai pengetahuan tentang apa yang kamu minta." lalu orang itu beredar dan Abdullah Ibn Umar berkata kepada dirinya: "anak Umar telah ditanya mengenai apa yang dia tidak tahu dan dia berkata dia tidak tahu".

Atas sebab sikapnya yang murni,Beliau telah dilantik untuk menjadi qadi walaupun Abdullah Ibn Umar memang layak untuk memegang jawatan tersebut. Jawatan sebagai qadi pada ketika itu merupakan antara jawatan yang terpenting dalam masyarakat Muslim dan negara. Mereka yang memegang jawatan ini akan selalunya akan dihormati, mendapat kemasyuran serta kekayaan tetapi bagi Abdullah Ibn Umar, Beliau tidak tertarik dengan ganjaran yang bakal diperolehi dan menolak tawaran yang telah ditawarkan oleh khalifah Uthman. Alasan yang diberikan bukan kerana beliau tidak memahami kepentingan jawatan itu, tetapi disebabkan beliau takut melakukan kesilapan dalam mengadili sesuatu perkara yang akan membawa keburukan kepada Islam. Saidina Uthman yang pada ketika itu memegang jawatan sebagai khaligah telah membuatkan Abdullah Ibn Umar menerima kenyataan untuk tidak meletakkan keputusan yang terburu-buru kerana keputusannya akan membawa kesan kepada sahabat-sahabat Rasulullah S.A.W yang lain yang mana telah berkhidmad dalam jawatan hakim dan juri.

Abdullah Ibn Umar juga pernah diberi gelaran sebagai "Sahabat malam" oleh kerana beliau sanggup berjaga malam untuk menunaikan solat, berzikir, membaca Al-Quran dan mencari keampunan dari Tuhan yang maha esa. Dari hari ke hari, Abdullah Ibn Umar tidak meninggalkan qiammullai samada di rumah ataupun di dalam perjalanan. Dalam keadaan malam yang sunyi sepi, beliau sanggup untuk mengingati Allah, melakukan Solat dan membaca Al-Quran serta berzikir. Macam Bapanya,Umar Ibn Khatab, air mata sentiasa mengalir di waktu malam terutamanya ketika terdengar amaran-amaran daripada surah dalam Al-Quran. Ubayd Ibn Umayr telah mengaitkan kejadian ini apabia suatu hari dia membaca surah yang mengandungi amaran kepada Abdullah Ibn Umar:
" Dan bagaimana (keadaan orang kafir nanti) jika kami mendatangkan seorang saksi(rasul) dari setiap umat dan kami mendatangkan engkau(muhammad) sebagai saksi ke atas mereka <41> Pada hari itu, orang yang kafir dan orang yang menderhakai Rasul(Muhammad), berharap sekiranya mereka diratakan dengan tanah (dikubur atau hancur luluh menjadi tanah), padahal mereka tidak dapat menyembunyikan sesuatu kejadian apa pun daripada Allah"(Surah An-Nisa, 41-42)
Saidina Abdullah Ibn Umar kemudiannya menangis dengan ayat yang telah dibacakan oleh Ubayd Ibn Umayr sehingga janggutnya dibasahi dengan linangan air mata. Suatu hari, Abdullah Ibn Umar duduk dikalangan sahabat rapat beliau dan membaca: "Celakalah Bagi orang-orang yang curang (dalam meakar dan menimbang) <1> (Iaitu) orang-orang yang apabila menerima takaran dari orang lain, mereka minta dicukupkan, <2> dan apabila mereka menakar atau menimbang (untuk orang lain), mereka mengurangi. <3> tidakkah mereka itu mengira, bahwa sesungguhnya mereka akan dibangkitkan. <4> Pada suatu hari yang besar <5> (yaitu) pada hari (ketika) semua orang bangkit menghadap Tuhan seluruh alam." (Al-Mutaffifin 1-6).
Pada saat ini Abdullah Ibn Umar mengulangi ayat " Pada hari semua orang dibangkitkan mengahadap Tuhan seluruh alam" berkali-kali sambil menangis sehinggalah beliau pengsan.

sifat belas kasihan, sederhana dan sopan santun yang terkandung dalam Abdullah Ibn Umar menjadikannya seorang yang boleh diberi kepercayaan oleh Sahabat-sabahbatnya dan mereka-mereka selepas itu. Beliau memberi sedekah dengan penuh ikhlas tanpa kisah berjauhan dengan kekayaan walaupun dia sendiri mempunyai kehendak terhadap sesuatu. Beliau adalah seorang yang cemerlang dan boleh dipecayai dalam bidang perdagangan hidup. Tambahan, beliau seorang yang baik hati dengan menggunakan dapatan dari baitulmal dengan memberikannya kepada yang miskin dan yang memerlukannya. Ayyub Ibn Wail ar-Rasi tersempak dalam satu kejadian murah hati Abdullah Ibn Umar:
"Satu hari Ibn Umar menerima 4 ribu dirham dan sebuah selimut. Hari kemudiannya Ayyub melihat beliau dalam sebuah kedai membeli makanan ternakan untuk Untanya sebagai hadiah. Ayuub pergi ke rumah keluarga Abdullah dan bertanya:
"Bukankah Abu Abdur-Rahman(bermaksud Abdullah Ibn Umar) menerima 4 ribu dirham dan sebuah selimut semalam?" "betul", ahli keluarganya menjawab.
"tetapi saya melihat dia hari ini membeli makanan Unta dan dia tidak mempunyai wang untuk membayar" "Sebelum malam semalam, Dia telah membahagi apa yang diterima itu. Kemudiannya dia mengambil selimut dan meletakkannya di bahu kemudian meluru keluar. Apabila dia pulang, kesemuanya itu sudah tiada. Kami bertanya mengenai barang itu dan dia mengatakan barang itu telah pun dia hadiahkan kepada mereka yang miskin," terang keluarga Abdullah Ibn Umar.

Abdullah Ibn Umar seorang yang bersemangat dalam memberi makan dan menolong orang yang berada dalam kesusahan. Selalunya apabila beliau makan, pasti ada anak-anak yatim atau orang yang miskin makan bersamanya. Dia memarahi anaknya disebabkan memberi kepada orang kaya dan membiarkan orang miskin. Beliau pernah berkata " Kamu mengajak yang kaya dan melupakan yang miskin"

Bagi Abdullah Ibn umar, kekayaan adalah hamba bukannya tuan kepada kita. Ianya maksudkan supaya kita mengejar kehidupan yang sederhana, bukan kehidupan yang kaya raya. Dia dibantu dengan sikapnya yang suka mendekatkan diri kepada Allah dan kehidupan yang biasa. Salah seorang daripada sahabatnya yang datang dari Khurasa pernah membelikannya sepasang baju yang cantik.:

"Saya telah membelikan thawb untuk kamu dari khurasan," tegasnya lagi "ianya boleh menyejukkan mata yang memandangnya. Saya menyorkan kamu untuk menanggalkan baju yang kamu pakai dan pakai thawb yang kamu beli ini".

"Tunjukkan kepada saya" Jawab Abdullah dan menyentuh thawb sambil menanya : "Adakah ianya sutera?" "Tidak, ianya adalah cotton" jawab sahabatnya itu.

Dalam beberapa minit, Abdullah Ibn Umar berasa dihargai. Kemudian dengan tangan kanannya dia menolak thawb dan berkata: "Tidak! Saya takut dari saya. Saya takut ianya akan menjadikan saya bongkak dan sombong. Dan tuhan tidak suka orang yang sombong dan bongkak"

Maymun Ibn Mahran mengaitkan kejadian ini: "saya memasuki rumah Ibn Umar. Saya menyangka semua di dalam rumah ini termasuk katil, selimut, carpet dan lain-lain berada di dalamnya. tetapi apa yang saya jumpa bukanlah barang yang berharga"

Itu bukan kerana Abdullah Ibn Umar merupakan seorang yang miskin. Sebenarnya dia seorang yang kaya.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP